JWOC – 30.6.-6.7.2024, Plzeň … pomáháme

Jak všichni víte je v plném proudu Juniorské mistrovství světa v orientačním běhu. Kdo chce sledovat vše aktuální najde to pod tímto odkazem JWOC.

Program, průběh, výsledky, fotky, videa, přenosy a možnosti běžet souběžně veřejné závody najdete právě pod výše uvedeným odkazem. Já chci hlavně informovat o zapojení oddílu KOMETA Kralovice do pořádání této významné akce den po dni.

NEDĚLE 30.6. … přijíždíme poprvé do Plzně, ale tomu už předcházela cca týdenní příprava. Na JWOC jsme půjčili hodně oddílového materiálu. Další materiál jsme si sami připravili na start. Nad rámec toho jsme zjistili, že budeme muset zapracovat na množství dalších věcí jako anglické označení všeho na startu, tisku čísel pro spritové i lesní štafety apod., což jsme mysleli, že nám někdo připraví. Dobrovolníci zabalili v sobotu všechny mapy, tak jsme v neděli ladili hlavně ty první štafety a seznamovali se s centem závodů na VŠ kolejích ZČU v Plzni. Odpoledne byl nedaleko technický model kde už jsme museli postavit START jak bude vypadat a junioři všech zemí si ho mohli 2 hodiny zkoušet včetně závodu v okolním sídlišti.

PONDĚLÍ 1.7. … patřilo už prvnímu závodu JWOC a to sprintovým štafetám v okolí Amfiteátru Lochotín. Měli jsme za úkol tady připravit pre-start, start prvních úseků štafet a předávku. Na organizaci se za KRL podílím já, Marta, Katka, Max, Anet, Áďa, Adél, Pepa, Anežka, Blanka a jsme doplněni od 2 dobrovolníky z Liberce. „Nejzábavnější“ bylo rolovat + gumičkovat a dát do výdejních děrovaných desek 320 map pro štafety. Vše dopadlo dobře, pre-start byl za mě perfektní a všichni si mapy správně odebrali.

ÚTERÝ 2.7. … se běžel sprint ve Stříbře. Na místě jsme byli už před 8 h. ranní a prý to bylo pozdě. Start byl až v 10.00 h. a jsme už sehraný i vybavený tým – dokážeme start postavit během chvíle. Vyznačili jsme i cestu do karantény a okolní zákazy. Někteří vyšší funkcionáři z toho měli asi obavu. Tak tu já jsem měl z jiných věcí – SI jednotky a startovky bych si představoval obdržet dříve. Zvládlo se to vše i včetně startu Prologu od 13.30 h. a tak chválím všechny Komeťáky. Dnes to navíc „cinklo“ i pro CZE výpravu – 1.místo Michaely Novotné. Ze startu gratulujeme. Odpoledne trochu odpočíváme. Středa bude náročná už od 6.30 h. ráno.

STŘEDA 3.7. … běží se long. Start se stavěl už od 7.00 h. (prý jsme byli na místě v ÚT pozdě). Počasí je deštivé, mlhavé a sychravé, tak vytahuji tu teplou bundu. V 8 h. je vše hotovo a jen ladíme detaily. Dnes nás čeká první „dlouhý“ den na startu, když první jde v 9 a pospední ve 14.35. Přivezli nám ale snídaně – svačiny – obědy tak jsme v pohodě. Trenéři marně „lezou po zemi“, aby viděli do lesa, ale houští směrem k odběhu ze startu je neprodyšné. V prvním koridoru máme tradičně Adél s Anežkou. Ve druhém Anet s Áďou a střídají je Mirek s manželkou a ve třetím jsou sehraní Katka – Max & Marta – Blanka. Opět cinkají CZE medaile, tak jsem rádi, že se daří. Čeká nás volný den.

ČTVRTEK 4.7. … volný den vlastně volný není. Od rána přebíráme materiál na start ať jsme na PÁ/SO připraveni. Sundáváme samolepky z desek na štafety a holky (Anet s Léňou) nalepují jiné. Jedeme se Martou podívat na cestu na start middle, ať nás zítra ráno nic nepřekvapí. Aréna v Dobříči už je hotová – krása od stavitelů arén. V posledních dvou dnech nás čeká teplé počasí. Teď už spíme doma, tak ladíme předání SI jednotek, startovek apod.

PÁTEK 5.7. … je tady middle. Jsme v lesích mezi Býkovem a Dobříčí. Už jsme takoví profíci, že máme za 30 minut start hotový. Značíme i cestu do karantény. Z nudy čistíme a umetáme cestičky pro závodníky jak v koridorech tak na mapový start, kam dnes vede oboustranný koridor. Pomáhá nám i SK advisor se kterým je velmi dobrá spolupráce a nechodí řešit věci na start „na poslední chvíli“. Dnes jsme asi do 10.00 h. bez jídla a já zrovna nesnídal. Ještě že nám pak dali o dvě svačiny více. Startujeme dnes do 14.45 tak je to nejdelší pobyt na startu. Jedeme se pak podívat do arény Dobříč a to je asi „chyba“. Ladíme tam vše na sobotu až do 19 h. Uf.

SOBOTA 6.7. … no a posední den s lesními štafetami je tu. Jsme sice v aréně Dobříč jako všichni, ale už od 7 h. řešíme mnohá úskalí. Různé cesty závodníků arénou se kříží. V pre-startu máme postavený doběh doprovodných závodů a pořád se něco až do startu 00 = 9.00 h. děje. Asi to k tomu patří. Mám o dva lidi méně a ještě chce někdo někoho půjčit – ha, ha. Vše nakonec běží jak „na drátkách“ a zvládáme s větší či menší pomocí dalších lidí mimo start i dnešní den. Je krásně a atmosféra diváků výborná. Startujeme muže, pak ženy a nakonec i VIP. Úspěšné závody dovrší naše holky ze startu výměnou triček s výpravou Japonsko (holky svlékají ta pořadatelská a oblékají nová japonská). Krása. Poslední zaváhavší Ádě dopomáhá k tričku Ondra. Na mě bohužel nemají v této části světa velikost. Večer jdu nakonec jen já a Marta v DEPU2015 na banket – reprezentovat start (nikdo další z týmu nedorazil). Mají tam pro pořadatele pivo, pivo a taky ještě pivo. Zachránilo mě množství paprikových brambůrek a objevil jsem nakonec nějaké řízky. Hlavně jsme si popovídali s lidmi co nám byli po celou dobu akce na blízku (Jedla, Jája a další) a jdeme konečně v klidu kolem půlnoci spát.

Viděl jsem, že za oddíl KRL pomáhali mimo start i další dobrovolníci jako Filip Kropáč s maminkou. I jim patří samozřejmě náš dík.

Co napsat závěrem. Hodnocení JWOC je hlavně na týmech co se zúčastnily, ale „laťka je myslím hodně vysoko“. Za start mám dojem, že jsme obstáli a nakonec vše zvládli (říkal i Hasák, když mi děkoval). Já chci poděkovat jmenovitě všem co na startu ve svém volném čase nebo v době dovolené pomáhali … Marta, Pepa, Adél, Katka, Anežka, Max, Anet, Áďa, Blanka, manželé Horáčkovi, Léňa a jeden den i Dáda. DÍKY. Pokud jsem byl příliš direktivní a občas nervózní omlouvám se všem – byl to vážně stres. Užijte si léto a nejpozději na našich OŽ v září na viděnou.

Fotky ze všech startů zajištěných hlavně KOMETOU, doplněné o pár dalších co se mi líbí najdete ZDE.

Ať se daří,

Martin

X